22 مارچ 2025
انادولو اجنسی، نشریه ای در استانبول ترکیه که به زبان روسی نشر می شود
نویسنده: پروفسور مصطفی نیل آلکان
ترجمه: پیام عدالت
اتحادیه اروپا ترکیه را به عنوان یک متحد استراتژیک و یک بازیگر مهم امنیتی منطقه ای می داند که به دنبال بازتعریف روابط دوجانبه است
پروفسور مصطفی نیل آلکان از دانشگاه حاجی بایرام ولی آنکارا در مقاله ای در مورد اهمیت روابط ترکیه و اتحادیه اروپا در میان دگرگونی روابط ترانس آتلانتیک به تحلیل پرداخته است.
بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید آسیب جدی به روابط آمریکا و اروپا وارد کرده است. اظهارات او در مورد نزدیک شدن به روسیه و تضعیف ناتو اعتماد به واشنگتن به ویژه در آلمان و فرانسه را تضعیف می کند. تهدیدهای ترامپ برای اعمال تعرفه بر اتحادیه اروپا و همچنین حمایت غیرمستقیم او از جنبش های راست افراطی که دو قطبی شدن سیاسی در اروپا را افزایش می دهد، بر تنش افزوده می شود.
نظرسنجی های عمومی این ترس ها را تایید می کند. به گفته یکی از آنها، 78 درصد بریتانیایی ها، 74 درصد آلمانی ها و 69 درصد فرانسوی ها ترامپ را تهدیدی برای کشورهای خود می دانند. علاوه بر این، 85 درصد از آلمانی ها فرانسه را به عنوان یک شریک قابل اعتماد می بینند، در مقایسه با 78 درصد برای بریتانیا و تنها 16 درصد برای ایالات متحده.
در مواجه با تضعیف احتمالی حمایت نظامی آمریکا، اروپا در حال آماده شدن برای تقویت مستقل قابلیتهای دفاعی خود است.
كميسيون اروپا 150 ميليارد يورو به بخش دفاع از جمله توسعه پدافند هوايي اختصاص مي دهد، جايي كه اتحاديه اروپا به طور سنتي به ايالات متحده وابسته بوده است.
اروپا در برابر چالش های ترامپ متحد می شود
سیاستهای دونالد ترامپ بر فرآیندهای سیاسی داخلی اروپا تأثیر گذاشته و نزدیک شدن استراتژیک بین اتحادیه اروپا و بریتانیا پس از برگزیت را تسریع کرده است.
تسریع نزدیکی استراتژیک بین اتحادیه اروپا و بریتانیا پس از برگزیت به نظر می رسد احیای یک مشارکت قوی بین لندن، پاریس و برلین به طور فزاینده ای محتمل است و مکانیسم های جدیدی مانند صندوق دفاع اروپا می تواند به استقلال امنیتی بیشتر اتحادیه اروپا کمک کند. مشارکت احتمالی بریتانیا در این صندوق گام مهمی در جهت تقویت یکپارچگی دفاعی اروپا خواهد بود.
در همین حال، کشورهای اروپای شرقی، به ویژه لهستان و کشورهای بالتیک، به طور فزاینده ای از سوی روسیه در بحبوحه حوادث اوکراین احساس خطر می کنند. نزدیکی جغرافیایی به یک منطقه احتمالی درگیری نگرانی های آنها را افزایش می دهد و منجر به تعدیل در سیاست دفاعی می شود. بدبینی ترامپ به ناتو و درخواست های او برای استقلال بیشتر اروپا در مسائل امنیتی تنها باعث تشدید نگرانی در ورشو و پایتخت های بالتیک شده است.
روابط ترکیه و اتحادیه اروپا در مرحله جدیدی است
اتحادیه اروپا ترکیه را به عنوان یک متحد استراتژیک و یک بازیگر مهم امنیتی منطقه ای می بیند و در این زمینه به دنبال بازتعریف روابط دوجانبه است. جنگ بین روسیه و اوکراین نقش کلیدی ترکیه در ناتو را بیشتر تقویت کرده است.
آنکارا با باقی ماندن در کنار غرب، نقش مهمی در حفظ تعادل منطقه ای ایفا می کند. در عین حال، ترکیه به گفتگو با روسیه و حفظ تماس با رئیس جمهور ولادیمیر پوتین ادامه داد. این نگرانی اتحادیه اروپا را افزایش می دهد که از دست دادن ترکیه به عنوان یک شریک می تواند یک مزیت استراتژیک برای قدرت هایی مانند روسیه و چین ایجاد کند.
اتحادیه اروپا به ویژه از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین، اقداماتی را برای تقویت روابط با ترکیه انجام می دهد. علاوه بر روابط نزدیک آنکارا با غرب، نفوذ آن در منطقه خاورمیانه، قفقاز و آسیا فرصت های استراتژیک قابل توجهی را برای اتحادیه اروپا باز می کند.
بروکسل با درک نقش ترکیه در سیاست بینالملل به دنبال ایجاد همکاری مؤثرتر با این کشور به ویژه در مقابله با روسیه و چین است. اهمیت ژئوپلیتیک و نقش امنیتی استراتژیک ترکیه چشم اندازهای جدیدی را برای نزدیک شدن به اروپا ایجاد می کند.
در این زمینه، تمایل اتحادیه اروپا برای تقویت روابط با آنکارا به یک گام استراتژیک مهم از نظر امنیت منطقه ای و رقابت جهانی تبدیل می شود. بروکسل همچنین به دنبال متحدان دفاعی جدید است.
شکاف در روابط ترانس آتلانتیک و بحران اعتماد به ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری ترامپ، اتحادیه اروپا را مجبور کرده است تا استراتژی دفاعی مستقل تری را در نظر بگیرد. در مقابل این پسزمینه، ترکیه با یکی از بزرگترین ارتشهای ناتو و صنعت دفاعی در حال توسعه، مزایای استراتژیک مهمی را به اروپا ارائه میکند.
ترکیه دومین ارتش بزرگ ناتو را با 500000 سرباز دارد و نقش کلیدی در تضمین امنیت منطقه ایفا می کند.
موقعیت ترکیه در جنگ اوکراین نیز نفوذ این کشور را در مسائل امنیت منطقه ای و جهانی تقویت می کند. آنکارا از کیف حمایت می کند، با الحاق کریمه مخالف است و به عنوان بخشی از یک ماموریت حفظ صلح، آمادگی خود را برای اعزام پرسنل نظامی به اوکراین اعلام می کند. علاوه بر این، نقش میانجی ترکیه در معامله غلات بین روسیه و غرب، موقعیت این کشور را در دیپلماسی و امنیت بین المللی تقویت می کند.
اگرچه عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا در میان مدت نامشخص است، همکاری دفاعی و امنیتی می تواند منافع قابل توجهی برای هر دو طرف به همراه داشته باشد. در این زمینه، ترکیه می تواند به یک نیروی مهم برای امنیت و آینده اتحادیه اروپا تبدیل شود. بدون ترکیه، اروپا برای حفظ نفوذ جهانی مشکل خواهد داشت.
) پروفسور مصطفی نیل آلکان، دانشگاه حاجی بایرام ولی آنکارا (
*نظرات بیان شده در مقاله متعلق به نویسنده است و ممکن است منعکس کننده خط مشی تحریریه خبرگزاری آنادولو نباشد.
نویسنده: پروفسور مصطفی نیل آلکان
ترجمه: پیام عدالت
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ